Portocalele abunda de minerale si vitamine, dar ne pot ajuta cu adevarat in lupta impotriva racelilor? Haideti sa analizam capacitatea acestor fructe citrice de a ne imbunatati starea de sanatate.


Portocalele sunt fructe citrice rotunde, segmentate, cu o coaja poroasa. In functie de soi, gustul lor poate varia de la dulce si suculent pana la amarui. Cele mai intalnite soiuri sunt cele de Sevilia, Valencia sau Hamlin. Le puteti gasi in orice perioada din an, dar unele varietati, precum cele rosii, sunt de sezon mai scurt.

7 motive pentru a consuma zilnic portocale:

1. Intaresc imunitatea

Portocalele sunt surse bogate de vitamina C. O singura portocala medie poate asigura aproximativ 72% din necesarul zilnic de vitamina C.

Aceasta vitamina este un antioxidant important, protejand corpul impotriva daunelor create de radicalii liberi, generati in corp. Prin urmare, ajuta la reducerea inflamatiilor in cazul tulburarilor ce afecteaza sistemul imunitar, precum osteoartrita sau artrita reumatoida.

Studiile sugereaza si ca vitamina C ar fi esentiala pentru formarea unui raspuns al sistemului imunitar, aparand corpul impotriva recurentei tuselor si a racelilor sau a oricaror infectii comune.

2. Sunt benefice pentru diabetici

Portocalele contin foarte multe fibre; prin urmare, au abilitatea de a mentine nivelul de zahar din sange la un nivel normal, stopand dezvoltarea diabetului. Este un aliment important de inclus in dieta persoanelor care sufera de aceasta boala.

Totodata, portocalele au un gust dulce si, din moment ce diabeticii nu au voie sa manance alimente dulci, pot fi consumate in siguranta.

3. Combat bolile cardiace

Unul dintre motivele pentru care anumite persoane dezvolta boli cardiace este faptul ca arterele lor se blocheaza din cauza consumului unor alimente grase si a stilului de viata nesanatos.

Portocalele contin flavonoide, precum hesperidina, care ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la prevenirea blocajelor arteriale. Astfel, veti fi protejati de diferite boli cardiovasculare si atacuri de cord.

4. Ajuta la scaderea nivelului de colesterol

Pe langa ca nu contin deloc colesterol, portocalele pot sa ajute si la diminuarea nivelului acestuia in corp. Vitamina C este antioxidantul care contribuie la valoarea ORAC de 2,103.

Capacitatea de Absorbtie a Radicalului de Oxigen sau ORAC este folosita pentru masurarea nivelului de antioxidanti si pentru a-i asocia cu diferite avantaje pentru sistemul cardiovascular.

Vitamina C ajuta la neutralizarea radicalilor liberi care oxideaza colesterolul, aceasta fiind cauza pentru care colesterolul incepe sa se ataseze de peretii arterelor.

5. Sustin sanatatea pielii

Portocalele sunt incarcate cu betacaroten, un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor impotriva posibilelor lezari. Betacarotenul fereste pielea de actiunea radicalilor liberi si ajuta la prevenirea semnelor de imbatranire.

6. Previn constipatia

Portocalele sunt surse bogate de fibre solubile si insolubile, ajutand la mentinerea sanatatii stomacului si a intestinelor, putand preveni diferite probleme, precum sindromul de intestin iritabil.

Continutul de fibre din portocale scade timpul de tranzit al fecalelor in urma consumului alimentar si previne constipatia sau durerile.

7. Sustin dezvoltarea cerebrala

Acidul folic din portocale promoveaza dezvoltarea cerebrala si mentine acest organ vital intr-o conditie optima de functionare. Continutul bogat in nutrienti face din portocale unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru femeile insarcinate, aparand copilul de probleme si tulburari neurologice.

5 thoughts on “7 motive pentru care este sanatos sa mancati portocale in fiecare zi

  1. Tendintele prezentate in articol sunt foarte interesante si m-au inspirat sa incerc noi combinatii de culori si croieli. Apreciez efortul autorului de a aduce informatii relevante si actuale cititorilor.

  2. Ma bucur ca am descoperit acest articol, deoarece mi-a oferit o perspectiva noua asupra modului in care pot sa imi actualizez garderoba. Sunt incantata de recomandarile facute si abia astept sa le pun in practica.

  3. Articolul este foarte bine scris si detaliaza pe larg ultimele tendinte in moda pentru sezonul primavara-vara. Am gasit multe informatii utile si inspiratie pentru a-mi imbunatati stilul vestimentar.

  4. In plus, articolul ofera sfaturi practice despre cum sa asortezi piesele vestimentare pentru a obtine un look modern si stylish. De asemenea, sunt prezentate si propuneri de accesorii care completeaza perfect tinutele de vara. Recomand acest articol tuturor celor interesati de moda!

  5. Articolul de pe acest link prezinta ultimele tendinte in moda pentru sezonul primavara-vara. Design-urile colorate si materialele lejere sunt perfecte pentru zilele calduroase. Este o lectura interesanta pentru cei pasionati de moda si care vor sa fie mereu la curent cu noile trenduri.

Comments are closed.